Ondernemen met een beperking

door | jan 6, 2020 | Bloggen | 0 Reacties

Ondernemen met een beperking

Ondernemen met een beperking
Ondernemen met een beperking

Als je mij vijftien jaar geleden gezegd had “jij start een eigen onderneming”, dan had ik je hoogstwaarschijnlijk een beetje vreemd aangekeken. Wie, ik? Het meisje met de beperkingen en hangende schouders? Grapje zeker! Vijftien  jaar later blijkt dit alles behalve een grapje.

Mijn start in deze wereld was allesbehalve vlekkeloos. Met een gewicht van net geen pak suiker belandde ik in de couveuse. Daaroverheen kreeg ik samen met mijn moeder een ziekenhuisbacterie. Deze werd ons allebei bijna fataal: samen hebben wij tien weken hard gevochten. Het duurde even voor mijn mooie geboortekaart op de post ging. In mijn babyboek staat: ”het geluk was niet te omschrijven eindelijk thuis”

De start van geen standaard leven, wel mijn liefdevolle leven.

Twee keer heb ik speciaal onderwijs gevolgd, ondanks mijn Dyslexie en Dyscalculie en ME  rondde ik verschillende opleidingen af.
Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. De nodige tranen zijn gelaten en vele strijden gestreden als het op taal aankwam. Verhalen om te schrijven waren er genoeg maar die ., en zinsopbouw bleven maar moeilijk hangen. Dat terwijl schrijven een van mijn grootste passies is. Uren hebben mijn moeder en ik aan de eettafel doorgebracht. Dictee leren, steeds weer opnieuw. Als ik dan uit boosheid vroeg “Waarom lukt het niet!” hield mijn moeder het luchtig en zei: “Omdat er stukje van jou in mijn buik achtergebleven is.” Dan moesten we alle twee lachen. Daar achteraan zei ze dan liefdevol: “Jouw tijd komt nog wel” en gelijk kreeg ze!

Doorzettingsvermogen: denken in mogelijkheden

Niet iedereen groeit op in een liefdevol gezin. Daar waar jezelf zijn vooraan staat en je alles behalve zielig bent. Nog dagelijks dankbaar dat ik dit geluk wel had. Er werd namelijk altijd gekeken als iets niet wilde naar hoe dan wel. De rode draad: eerst zelf proberen en dan zien we verder. Opgeven is nooit voorgekomen in mijn woordenboek. De weg was lang, vooral toen ik ging studeren. Ineens op een grote school, dat was erg wennen en bij tijden zeer moeilijk. Met een pestverleden achter mij was het zelfvertrouwen soms ver te zoeken. Ik was anders in mijn denken en mijn doen en voelde met mijn intuïties meer. Dat is helemaal goed, we zijn namelijk allemaal anders onszelf. Vol trots stond ik afgestudeerd op het podium met mijn diploma in de hand! Met een kaartje erbij: “als je de vervolgopleiding wilt doen moet jij je 200% inzetten.” Demotivaties werden vanaf dat moment mijn motivaties, want ik behaalde meerdere diploma’s. Vanaf toen wist ik zeker: zo vaak als zou lukken worden mijn kansen verdubbeld om anderen verder te helpen.

Mijn eerst onderneming:  ik geloof in talenten en mogelijkheden

Een bijbaantje zoals in de supermarkt of een krantenwijk had ik niet. Natuurlijk werd het wel geprobeerd, maar rekenen was toen gewoon niet te doen. Heel jong werd mij geleerd bewust met geld om te gaan. Mijn eerst telefoon kwam er door zelf flink te sparen. Net als de rest wilde ik ook een baantje om geld te verdienen. Op tienjarige leeftijd ontwikkelde ik een passie voor schilderen met bijenwas. Mooie creaties werden er gemaakt. Mijn moeder zei op een dag: “Zet ze in de winkel.” Mijn ouders hadden een Tingieterij welke vandaag de dag door mij en een lief team word voortgezet. Zo verkocht ik vol trots vanaf mijn dertiende schilderijen. Kleine bedragen kwamen binnen en werden verdeeld over drie potjes. Voor naar de bank, om nieuwe materialen te halen, voor leuke dingen. Denk in mogelijkheden en wees bereid de strijd te leveren die nodig is, zet je talenten in.
Daarmee maak jij de wereld een stuk mooier en kunnen wij elkaar inspireren.

Hart voor de zorg en mensen: de start van De Oude Hove

Met mijn pedagogische achtergrond heb ik onder andere gewerkt op de BSO. Soms was dat lastig, als je niet helemaal in het team past. Toentertijd riep ik: “Mocht het ooit zo zijn dat de rollen omgedraaid zijn, wordt er niet gepest op de werkvloer.” Nooit kunnen bedenken dat zoveel jaren later ik zelf een werkvloer met personeel draai. Stuk voor stuk bijzondere mensen die soms lang en soms voor een korte tijd hun bijzondere talenten inzetten.

Ben altijd heel blij geweest om te kunnen werken zonder uitkering erbij. Niet dat het erg is, hoor. Vrienden van mij werken met een Wajong-uitkering en dragen zo als hunzelf een steentje bij. Daar ben ik trouwens super trots op! Omdat het gepest te veel werd, klapte ik op een dag in: het begin van een moeilijke periode. De tijd voor zelfreflectie: wie was ik op dat moment en wat wilde ik eigenlijk? Toen de zee in mijn leven rustig geworden was, ging ik op zoek naar oude klasgenoten van vroeger. Hoe was het hen vergaan? Zo kwam ik er achter dat mijn ergste pester van vroeger heengegaan was aan een overdosis. Op vierentwintigjarige leeftijd schreef ik mij in bij de KVK met de intentie mensen verder te helpen. Zo werd ik ondernemer met beperkingen die mijn leven niet gingen beperken. De zorg onderneming werd geboren om mensen met een beperking – in mijn ogen mensen met mogelijkheden – te helpen.

Ondernemer met of zonder beperkingen: jij hebt talenten en mogelijkheden

Door de jaren heen zijn er meerder projecten tot stand gekomen. Ik geloof namelijk in samen vooruit en dat als jij je eigen talenten inzet en onderneemt als jezelf, je het verste komt. Als je namelijk denkt dat het gras aan de overkant groener is, bedenk dan dat de overkant het misschien ook denkt. Daarbij: als jij vindt dat je gras niet groen genoeg is, dan betekent dit dat je er liefdevol wat meer aandacht aan mag schenken. Soms lopen de tranen over mijn wangen heen als mensen hun talenten en zichzelf zijn wegstoppen. Uit angst of om erbij te willen horen. De rillingen lopen over mijn lijf als iemand zegt: “Maar ik verdien meer met wat ik doe.
Mensen om mij heen zijn zelfs gestopt met doen wat werkte omdat het andere beter leek. En begrijp mij niet verkeerd: als iets echt niet werkt, stop dan en ga niet met het schip mee onder. Ondernemen is vallen en soms heel diep! Dat gaat niet altijd over een goed gevulde bankrekening, daar mag je oprecht heel hard voor werken!

Onthoud dat Rome niet in een dag gebouwd is en als je ondernemer bent of wilt worden, heb je een lange adem nodig. Het wiel hoef jij niet steeds opnieuw uit te vinden; er zijn mensen die je kunnen helpen. Mijn teksten worden bijvoorbeeld ook vaak nagekeken. Ik help je met liefde op weg in je mooie bedrijf vanuit de prachtpersoon die jij bent. Laten we samen als ons zelf buiten de lijntjes kleuren.

Liefs Claudette

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *