Hoe de koopman van vroeger zichtbaar was.

door | jun 11, 2018 | Bloggen | 0 Reacties

Hoe de koopman van vroeger zichtbaar was.

Hoe de koopman van vroeger zichtbaar was.

Hoe de koopman van vroeger zichtaar was. Zichtbaar zijn is en blijft een onderdeel. Voor wie ben je zichtbaar, voor wie wil je echt zichtbaar zijn? en voor wie niet. In het hele verhaal van zichtbaar zijn is nog een vraag, ben je ook zichtbaar voor jezelf. Van de koopman van vroeger kan je veel leren.

De koopman van vroeger had allemaal waarde bij zich. Vaak op een kar die hij voorttrok van stad naar stad en door het hele land. Hij belde met een grote handbel en riep wat hij te koop had. Hij vertelde het aan een ieder die het wilde horen, hij vertelde over al het moois dat hij op zijn kar had en vertelde er mooie verhalen bij, een soort storytelling over producten.  Maar hij vertelde zeker ook over zichzelf, waar hij vandaan kwam en wat hij meegemaakt had.

Hij kwam overal en sprak vele mensen. Hier haalde hij kennis uit, deze kennis deelde hij met liefde aan een ieder die het wilde weten. Als de koopman bij een volgende stad binnenkwam liet hij dat horen. Er zijn ook wel kooplui geweest, net als in de moderne wereld van vandaag, die niets doen en toch producten proberen te verkopen en daarmee mensen oplichten.  Dat zou ik je niet aanraden om te gaan doen.

Je kan veel leren van de koopman met een goed hart.

De koopman stond achter zijn producten en werkte er hard voor. Onderweg tijdens het harde werken, hij moest namelijk verre stukken lopen met een zware kar, genoot hij ten top. De hele wereld lag aan zijn voeten. Hij spraak vele mensen en maakte een hele hoop mee. Tuurlijk is er ook keerzijde. De kooplui van vroeger waren dagen van huis. Soms hadden ze geen huis en was de kar die voortgetrokken werd hun huis. Zij waren echter wel heel dankbaar voor alles wat binnen kwam.

Weet je, onze koopman nam de tijd voor zijn koopwaar. Vanuit wie hij was vertelde hij over zijn producten. De meest waarde volle les voor hem was dat hij zichzelf bleef, hierdoor kwamen de mensen speciaal voor zijn producten. Hij bestede aandacht aan de mensen van alle dorpen waar hij kwam. Luisterde goed naar de verhalen die de mensen vertelden en ving op wat er nodig was. Dan ging hij bij zichzelf te rade of het iets kon zijn wat hij kon leveren. Als dit een ja was dan zorgde hij ervoor dat dit op zijn kar kwam en dat hij er met levenslessen over kon vertellen. Als het een nee was keek hij of hij iemand wist die het product  misschien wel kon leveren. De wel bekende gun-factor voor je collega ondernemer.  Hij zou niet zomaar wat op zijn kar gooien waar hij niet achter stond.

Zijn verhaal was krachtig doordat hij zijn verhaal overal vertelde werd hij bekend. Mensen wisten waarmee ze bij hem terecht konden, maar ze wisten hem ook goed te vinden. De koopman trok van stad tot stad in de loop der tijd veranderde de wereld. Hiermee veranderde ook zijn koopwaarde, iets wat voor hem niet meer goed voelde, waardoor hij niet meer verkocht verliet zijn kar. Hij zou nooit doorgelopen zijn met iets wat niet werkt of niet goed voelt. Dit gevoel en product moet je immers wel de hele weg met je meeslepen.

Het harde werken van de koopman werd beloond.

De koopman werkte hard en stak vele uren in zijn werk. Daarbij zorgde hij wel goed voor zichzelf. Omdat de kar die hij voorttrok  zwaar was moest hijzelf fit zijn. Op tijd rusten zodat hij de lange adem bleef houden en niet naast zijn schoenen ging rennen.
Dagen dat het minder ging waren er natuurlijk ook, al kon hij het eigenlijk niet veroorloven om een stap terug te doen. Toch deed hij dat dan wel, zodat zijn niet fit zijn geen schade bracht aan de waarde die hij bij zich droeg. Hij was daar ook eerlijk over hij zei gerust als het minder ging, maar klaagde er niet over en gebruikte het ook niet als excuus.

Zijn kar groeide met waarde omdat hij er ook waarde in stak. Altijd kijken en blijven leren en niet alleen maar werken. Hij bouwde met zijn handen en kennis en de kennis van andere een bedrijf.

Laten we de lessen meenemen die de koopman voor ons achter liet

Liefs Claudette

Samen brainstormen over zichtbaarheid waarde verkopen en jezelf zijn doen we! ( druk op het plaatje)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.