De piekertrein in je hoofd de baas.

door | feb 12, 2020 | Bloggen | 0 Reacties

De piekertrein in je hoofd de baas. Iedereen heeft weleens negatieve gedachten. Bijvoorbeeld: wat zullen ze wel niet van mij denken? ben ik wel goed genoeg?

De piekertrein in je hoofd de baas.
Negatieve gedachten hebben, is menselijk en bij tijden knap lastig. Ze zorgen namelijk voor nog meer negatieve gedachten. Ze halen je eigenwaarde naar beneden en maken je veelal onzeker. Zo komt een neerwaartse spiraal snel dichterbij.
Die trein in je hoofd met zoveel verschillende wagons met allemaal andere onderwerpen. De sneltrein die maar niet bij haltes van rust en zelfliefde lijkt te willen stoppen.

De piekertrein in je hoofd de baas, die trein ken ik ook. 

Zelfs als miss positiviteit wil mijn trein ook niet altijd stilstaan. Die dendert dan fijn door op van die ik-wens-te-slapen-momenten.
Als ik even niet zo lekker in mijn vel zit, kan ik mij bijvoorbeeld zelfs zorgen maken over een blog als dit. Raakt het genoeg, komt mijn boodschap wel over? Dit wist je hoogstwaarschijnlijk niet, maar dat is een van de redenen waarom het schrijven even ophield.
Iedereen heeft een andere trein, gevuld met andere gedachten. Ik neem je graag mee in de tips die mij verder hebben geholpen en hopelijk, op geheel eigen wijze, jou ook. Mocht je zelf een tip hebben om piekergedachten te laten stoppen, laat gerust een berichtje achter. Laten we elkaar verder helpen.

Tips die mij helpen bij de piekertrein. 

1) Positiviteitsschrijven.
Elke dag schrijf ik over de dag, vooral waar de dankbaarheid zit. Met heel veel kracht kijken en datgene vinden dat helpend was.
Nee, dat lukt ook mij niet altijd. Als de stroom van zoveel gedachten voorbij dendert, helpt mij het gewoon van mij afschrijven veel. Zo heb ik een speciaal boekje voor dankbaarheid en een schrijf-het-maar-van-je-af-boekje. En nog een hele belangrijke voor als ik negatief over mijzelf denk, het leven, of andere dingen. Daarin schijf ik de positiviteitsdingen op. Positief schrijven, weg van de negativiteit.

2) Doelstellingen / dag- en weekindelingen 
Gedachten verdwijnen niet gelijk uit je hoofd. Ze kunnen voor een overstroming in je hoofd zorgen. De simpelste dingen worden lastig en lijken niet haalbaar. Houd je doelstellingen kort en krachtig. Mij helpen lijstjes op het moment dat die overstroming er is. Lijstjes om te schrappen. Vijf verjaardagen in de week worden dan voor mij een enkele verjaardag. Die andere plan ik wanneer mijn hoofd en lijf er klaar voor zijn. Elke dag een stukje huishouden doen is beter dan alles in een keer doen en dan over je grenzen heen gaan. Houd bij lijstjes alleen wel in de gaten dat ze je leven weer niet te veel gaat beheersen en dat je alles wat op zo’n lijstje staat ook meteen moet doen.

3) Mediatie / wandelen – bewegen
Bewegen kan een uitlaatklep zijn. Het helpt met content zijn met je lichaam. In de kamer heen en weer springen en goed schreeuwen kan zeer bevrijdend werken. Natuurlijk snap ik dat dat niet altijd zomaar kan. Als je kinderen heb is dat momentje voor jezelf vinden vaak heel lastig. Dan is mediteren misschien een heel stuk lastiger. In mijn huishouden zijn er geen kinderen. Wel honden, konijnen, mannen en een lieve papa die zorg nodig heeft. In de ochtend trek ik mij vaak even terug om rustige muziek te luisteren en positief de dag te beginnen. Om de dag loop ik zo’n half uurtje buiten.

4) TV-tijd / PC-tijd / telefoontijd.
Als mijn hoofd overloopt en de piekertrein voor slaaptekort zorgt, neem ik zeer bewust meer afstand van de TV en telefoon.
Heel eerlijk: dat lukt mij niet altijd. Het is namelijk zo verleidelijk lekker: onderuit op de bank, even helemaal niks. Toch is dat TV kijken vlak voor het slapengaan niet heel verstandig.  Zet dat ding eens wat vaker uit, leg die telefoon eens wat vaker weg. Je verwerkt in je dromen de dag en neemt de indrukken mee, de goede en de vervelende. Daarom is voor mij persoonlijk dankbaarheid en positiviteitsschrijven zo fijn. Eerst de dingen die minder gingen en vervelend waren en dan afsluiten met het fijne.

5) Omring je met fijne mensen.
Het is altijd belangrijk niet alleen op momenten dat je hoofd vol zit je te omringen met fijne mensen. Degenen die je buiten hun ego om op willen liften en verder willen helpen. Zij die het beste en soms, hoe vervelend ook, het naarste in je naar boven halen. Juist zodat je er weer van kunt leren. Daar waar jij veilig je hart kunt luchten en geen masker hoeft te dragen.

6) Het is oké om je te voelen zoals jij je even voelt. 
Nee, je hoeft niet altijd sterk te zijn; je mag ook gewoon even zijn. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, het leven is een reis. Eentje die je alleen begint en alleen eindigt. Op je reis komen uitdagingen voorbij, zijn er paden om uit te kiezen. Je mag best eens met een deken op de bank met de gordijnen dicht. Jij bent ook nog mens. Je maakt veel mee: verlies, rouw, teleurstelling. Maar sta weer op met schouders naar achteren. Je bent het waard om je leven te leven. Jij bent het waard om hier te leven. Je bent het waard om als jezelf te leven! (Daar hulp bijvragen op wat van manier ook, is niet zwak maar krachtig! Je komt alleen hier, maar hoeft het niet alleen te doen)

7) Eten en drinken. 
Voor mij persoonlijk heeft eten en drinken een hele grote invloed op mijn zijn. Je kan vaak aan mijn eetgedrag zien hoe mijn gevoel is. Als mijn anderhalve liter water een lange tijd niet gehaald is, wordt mijn alertheid minder. Daardoor wordt mijn humeur bokkiger. De dag volhouden en positief denken is dan zeer lastig. Zie je mij, dan zie je een van mijn waterflessen. Lees goed: dat is voor mij soms een dagelijkse strijd, dat genoeg drinken. Al kan ik momenteel trots zijn. Bedenk je maar eens dat we voor het grootste deel uit water bestaan. Ons lichaam heeft dat nodig, ons hoofd ook. Op momenten dat die trein dendert, probeer ik zelf heel erg uit te kijken met suikers en goed op te letten. Daarin sta ik bewust stil, straf mijzelf niet als iets niet gelukt is, maar kijk wat daarin wel gelukt is.

8) Niet de schuld naar je toe trekken.
Je kan niet de hele wereld dragen. Ja, dat zou je graag doen. Het beste doe je dit door eerst voor jezelf te zorgen en dat is een reis met hobbels. da’s oké. Die ene vriendin die ergens mee zit kun je helpen door te luisteren en vanuit jezelf misschien een situatie te delen die er op lijkt, met de handelingen die jou geholpen hebben. Het is alleen niet jouw schuld. We hebben vaak de neiging om dingen – zelfs al vallen ze buiten onze macht – naar ons toe te trekken. Maak van jezelf geen zondebok.

9) Zelfliefde: wees lief voor jezelf.
We kunnen zo lekker streng voor onszelf zijn. Wanneer heb jij jezelf – gewoon omdat je het waard bent – eens beloond? Gedachten zullen altijd weleens de kop opsteken. Maar als het je lukt om jezelf er even tijdelijk van te verwijderen, om gedachten om te denken, wees dan lief voor jezelf. Je hebt het goed gedaan en dat mag je best eens tegen jezelf zeggen.

Lief mens, ik hoop dat deze tips je op weg helpen.

Eigen tekst – tekstopmaak  Mischa Brendel 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *